Fashion

ASOS WHITE nu ook voor mannen! Een interview met de designer

James Lawrence, hoofddesigner van de nieuwe mannenlijn van ASOS WHITE, vertelt over mannenmode-trends, stijl en zijn eigen wardrobe-favorite.
Reading time 7 minutes

In hetzelfde jaar dat James Lawrence zijn modeopleidig afrondde ontving hij de Gold Award tijdens de Graduate Fashion Week. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en kon hij aan de slag bij Closed GmbH in Duitsland en River Island. Sinds 2012 zet hij zijn creatieve talent in voor ASOS. In eerste instantie is hij Senior Footwear Designer, maar al snel houdt hij zich bezig met de designs voor de mannencollectie en ontpopt hij zich tot hoofddesigner van de nieuwe mannenlijn van ASOS WHITE.

Kun je mij meer vertellen over de nieuwe mannencollectie?

De ASOS WHITE collectie is sinds 15 oktober online en bestaat uit 90 verschillende styles. De vrouwencollectie van ASOS WHITE doet het supergoed en bestaat al een tijdje. Ik vind het dan ook heel exciting om ASOS WHITE nu te koppelen aan een mannenlijn. Het is het perfecte moment om deze collectie uit te rollen, want streetwear is op dit moment heel belangrijk in het straatbeeld. Mannen durven zich de laatste jaren steeds meer te laten zien op het gebied van mode en stijl en de collectie van ASOS WHITE sluit hier mooi op aan met fraaie, stijlvolle, minimalistische silhouetten.

Het is een premium-lijn, wat betekent dat precies?

Ik denk dat het woord 'premium' op verschillende manieren toepasselijk is; ASOS WHITE is een premium-lijn omdat er veel liefde en zorg schuilt in het bedenken en het maken ervan. Vaak denken mensen bij het woord premium dat het een duurdere collectie is omdat je voor een merknaam betaalt, maar dat is niet het geval: deze lijn is iets hoger in prijs dan de andere ASOS lijnen, simpelweg omdat de kwaliteit ervan heel hoogwaardig is. 

Duurzaamheid is erg belangrijk voor de fashion-forward-shopper. Zijn ASOS en ASOS WHITE duurzaam?

ASOS vindt het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te zijn en daarom zijn we continue bezig om te kijken hoe we het duurzame productieproces kunnen optimaliseren en uitbreiden. Zo zijn de jersey’s en de denims van ASOS WHITE gemaakt van BCI (Better Cotton Initiative) katoen en gebruiken we gerecycled denim en plastic. 

 

Hoe zorgt ASOS ervoor dat de kledingstukken voor iedereen beschikbaar zijn, dus in alle maten?

Een aantal looks van de ASOS WHITE collectie bieden we in verschillende maten, zoals TALL en PLUS. Zo kunnen we verschillende maten en bodytypen bedienen.

 

Hoofddesigner bij ASOS, dat klinkt als een hele toffe, maar ook drukke functie. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Dat is een lastige vraag, want er gebeurt iedere dag wel iets nieuws; ik heb veel verschillende taken. Vandaag had ik een aantal zakelijke meetings en we zijn druk bezig met het re-branden binnen ASOS. 

Hoe pak je je rust? Heb je hobbies naast je werk? 

Ik ben vaak in de sportschool te vinden. Mijn wekker gaat iedere ochtend om 6 uur zodat ik eerst even kan sporten voordat ik aan de slag ga.

/

Kun je de ASOS man omschrijven?

De ASOS man is gek op mode en hij is stijlbewust, al doet hij zijn best om eruit te zien alsof hij nauwelijks moeite heeft gedaan om er zo modieus uit te zien. 

 

Is het moeilijk om iets te ontwerpen voor een label dat ook andere merken verkoopt?

Ik denk juist dat het elkaar stimuleert! We leren van elkaar! ASOS wil graag een breed platform en netwerk bieden aan iedereen die van mode houdt. Ik zie het niet als concurrentie, integendeel. 

 

ASOS verkoopt uitsluitend online. Mis je soms het persoonlijk contact dat er wel is met offline shoppen? Hoe behoudt een brand als ASOS het persoonlijke contact met de doelgroep?

Door social media hebben wij juist een hele sterke band met onze doelgroep. Ik begrijp je vraag wel, want het is inderdaad zo dat wij onze kleding nooit in een winkel op een rek zien hangen. Daarom ben ik ook zo blij verrast vandaag, dit is namelijk de eerste keer dat ik de collectie echt naast elkaar zie. De kleuren kloppen en het is een mooi geheel!

Welke trend of stijl overheerst in de ASOS WHITE collectie?

ASOS WHITE zal altijd minimalistisch en esthetisch zijn, maar we zorgen er ook wel voor dat we relevante trends meenemen in de collectie.

 

Welk item uit de collectie is je favoriet?

Ik heb er meerdere! Letterlijk ieder item uit deze collectie zou ik zelf kunnen dragen. Mijn collega’s maken daar wel eens grappen over, het is namelijk precies wat ik zelf in mijn kast heb hangen! Maar als ik dan toch iets moet kiezen dan ga ik voor het 100% wollen pak; de blazer en pantalon hebben een wijde fit waardoor het perfect valt.

 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen op mode/zakelijk gebied?

Het is een cliché, maar je moet iets doen waar je passie voor hebt. 

 

Welk kledingstuk heeft iedere man nodig in zijn garderobe?

Een wijde, nette pantalon, want ik denk dat iedere outfit mooier wordt met een nette broek eronder. Bovendien kun je het prima combineren; een nette blazer erboven, of juist een simpel T-shirt die je in je broek draagt, alle kan. Ook qua schoenen kun je alle kanten op: onder een pantalon draag je net zo gemakkelijk goeie boots als sneakers. Echt, pantalons staan bij iedere man. Het is tijd dat mannen afstappen van alleen maar denim-broeken. 

 

Wat heeft ASOS voor ons in petto? Zitten er nog spannende projecten in de pijplijn?

Daar kan ik niks over kwijt. Wat ik wél kan vertellen is dat we bij ASOS altijd bezig zijn met verschillende projecten tegelijkertijd. Op dit moment is het voor ons prioriteit om duidelijkte maken dat ASOS verschillende eigen lijnen biedt: Naast ASOS WHITE zijn er voor mannen ook ASOS DESIGN en ASOS EDITION. Elke lijn heeft een eigen karakter en stijl.

 

Zie hieronder de ASOS WHITE mannen collectie:

/

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou