Fashion Week

Een ode aan Christian Dior

Modehuis Dior viert dit jaar haar 70ste verjaardag. Het cadeau? Een speciaal eerbetoon aan Mister Dior.
Reading time 2 minutes

Maria Grazia Chiuri, de Artistic Director van Dior neemt ons mee in een magische wereld voor de F/W'17-18 haute couture show. Haar inspiratie vond ze bij kunstenaar Albert Decaris wiens werk uit 1953 werd opgenomen in de Dior archieven. Maar het de meeste invloed? Die komt van Christian Dior, oprichter van het befaamde modehuis. 

Dior had een fascinatie voor astrologie en het mysterie van tarotkaarten, een interesse die Chiuri met hem deelt. In haar nieuwste haute couture-collectie vind je daarom ook velen verwijzingen, afbeeldingen en opdrukken van tarotkaarten terug. Dit afgewerkt met het fijnste borduurwerk en glanzend gouddraad.

De kaart met vijf contineten die in de collectie is verwerkt, visualiseert de algehele ontwikkeling van het modehuis en word begeleid door een citaat van Christian Dior"A complete collection should address all types of women in all countries."

Chiuri nam voor haar collectie deze wijze woorden van Dior over en verwerkte de diverse perspectieve van vrouwen over de hele wereld in haar ontwerpen. Een andere grote inspiratiebron voor Maria was de kracht van de vrouwelijke ontdekkingsreiziger Freya Stark. Tijdens de show zag je dit terug in de Fedora-achtige hoeden en het stoere Aviator jack dat nog op ons verlanglijstje staat. 

Het meesterwerk uit de collectie

Het topstuk van collectie is deze mantel. Hier is 1500 uur hand- en borduurwerk aan voorafgegaan. De inspiratie werd wederom gevonden in de magie en mysterie van de tarotkaarten. Op de mantel vind je opdrukken en afbeeldingen vergelijkbaar met de beroemde kaarten.

In het Parijse Maison Vermont werd het kledingstuk voorzien van het meest complexe borduurwerk. Het kostte bloed, zweet en tranen maar het resultaat lijkt dan ook weggelopen uit een sprookje. 

Naast de textiel technieken zoals het borduren en weven is dit ook een verwijzing naar een feministische context. In de Griekse mythologie weefde vrouwen als Arachne en Philomela met deze textielkunst woorden van verzet op hun kleding om in opstand te komen tegen het systeem. 

Naast dat de F/W'17-18 haute couture collectie bijzonder mooi is om naar te kijken, zitten er een rijke geschiedenis en onderliggende boodschappen in verwerkt. Reden om nog verliefder te worden op de topstukken! 

Een interview met Maria Grazia Chiuri over de collectie

Tags

dior
haute-couture
christian-dior
maria-grazia-chiuri

Lees ook

Aanbevolen voor jou