Fashion Week

Amsterdam Fashion Week 2019

Dit jaar was Amsterdam Fashion Week groter en beter dan ooit tevoren. Zie hier onze highlights op een rij:
Reading time 3 minutes
fotografie: Peter Stigter
DAG 1

De zeer exclusieve openingsavond van Amsterdam Fashion Week was een bedoelde chaos. Ontwerper Ronald van der Kemp bracht een ode aan de rebellie van de Amsterdammers uit de jaren '60 en '70s, tegen het decor van het Moco Museum, waar de spectaculaire haute couture-collectie werd geshowd met veel guerrilla-flair. Overigens is de collectie volledig vervaardigd van 100% duurzame materialen. Chapeau!

/
DAG 2

De Nieuwe Kerk op de Dam van Amsterdam transformeerde speciaal voor AFW in een onherkenbare fashion hotspot. Het bleek de perfecte locatie voor een indrukwekkende catwalk, dankzij de hoge plafonds, prachtige ramen en statige elementen. De eerste modellen die deze kerkelijke catwalk bewandelden waren van de jonge ontwerper Ferry Schiffelers. Als winnaar van Lichting 2018 heeft hij een jaar vol verassingen en uitdagingen achter de rug, met als klapstuk zijn eerste solo-show tijdens Amsterdam Fashion Week 2019. Uiteraard waren de verwachtingen hoog gespannen na zijn spraakmakende show van vorig jaar. En wat bleek? Met zijn tweede collectie bewijst Schiffelers dat we hier te maken hebben met een blijvertje met een eigenzinnige handtekening. Herkenbaar in het zwart-wit en tegelijkertijd volstrekt uniek dankzij het luchtige materiaalgebruik en de speelse silhouetten. We love!

/

Over Lichting gesproken... Dit jaar nam ontwerper Dylan Westerweel het voortouw tijdens de Lichting 2019-show en sleepte met zijn indrukwekende collectie pardoes de hoofdprijs mee naar huis. Zijn collectie is geïnspireerd door de homoseksuele prostituee Jack Saul uit het Victoriaanse tijdperk. Westerweel speelt met vrouwelijke en mannelijke vormen in combinatie met prachtig handwerk, 3D-structuren en beschilderde stoffen. 

/

Toen de nacht viel, trokken we wederom richting de Nieuwe Kerk die ondertussen een mysterieuze metamorfose had ondergaan. De duisternis werd met open armen verwelkomd door ontwerpersduo Ninamounah dat op deze plek hun vijfde collectie presenteerde. Het thema was 'evolutie' - van rups tot vlinder - en de circulaire beweging van het 'leven' in de vorm van mode. Aan de hand hiervan bood Ninamounah een futuristische kijk op uiteenlopende dierlijke elementen (inclusief reuzachtige slakken als decoratieve pronkstukken). Oordeel hieronder zelf:

/
DAG 3

Op de derde dag vertrokken we naar een nieuwe locatie: Capital C. De prachtige glazen koepel bij het dakterras vormde het podium voor Duran Lantink, die in samenwerking met Batavia Stad een eigenzinnige vertoning liet zien. Bijzondere live keyboard-muziek, kunstzinnige couture-looks en chaotische winkelstraattaferelen bestormden de runway (begint: 8:39).

Batavia Stad x Duran Lantink

De afsluitende show van Amsterdam Fashion Week was in handen van Natan. De Cruise 2020-collectie van het modehuis werd hier getoond. Het thema? Italian Renaissance. Denk hierbij aan Toscaanse landschappen, luxe palazzo's en elegante kleding verworven met Italiaanse glamour. Naast de soepelvallende jurken, broekpakken en overhemden - werden we ook verrast met opmerkelijke details. Zo zagen we brede tailleriemen van riet, XL-oorbellen met rieten franjes en zelfs een broek van jute. 

/

Tags

amsterdam-fashion-week
2019
ronald-van-der-kemp
afw
lichting
ninamounah
dylan-westerweel
ferry-schiffelers

Lees ook

Aanbevolen voor jou