Beauty

Wie is Miss Dior?

Het verhaal van Miss Dior, het iconische parfum dat dit jaar zijn 70ste verjaardag viert, is een bijzondere. Een ultiem liefdesverhaal tegen het pittoreske decor van Dior's buitenhuis La Colle Noire.
Reading time 2 minutes

Het verhaal van het beroemde parfum Miss Dior begint in 1946 als Christian Dior het idee opvat om zijn eigen modehuis op te richten. Samen met zijn flamboyante muze Mitzah Bricard broedt hij op een naam voor een nieuwe geur die hij gelijktijdig met zijn debuutshow zal lanceren.

Als juist op dat moment zijn twaalf jaar jongere zusje Catherine Dior het atelier binnenwandelt roept Mitzah uit: ‘Look, there’s Miss Dior!’ Christian hoeft niet langer na te denken: ‘Miss Dior! Dat is de naam van mijn parfum!’ reageert hij opgetogen. De rest is parfumgeschiedenis. Een paar weken later, in 1947, is Catherine aanwezig bij de legendarische eerste show van haar broer. 

Maar wie was Catherine Dior alias Miss Dior? Samen met ‘Tian’, zoals Catherine haar broer liefkozend noemde, deelde zij een buitengewone passie voor bloemen. Een passie waarvan zij later haar beroep maakte als bloemenhandelaar voor parfums. Behalve ‘zusje van’ en zakenvrouw was Catherine vooral ook een dapper en eigenzinnig persoon.

Zo vormde ze een gezin met de getrouwde Hervé Papillault, iets wat ongebruikelijk was tegen het decor van het katholieke Frankrijk in de jaren veertig. Het vrijgevochten karakter van Catherine blijkt ook uit haar verzetsdaden tijdens de oorlog. Dit leidde ertoe dat ze op 6 juli 1944 door de Gestapo werd gearresteerd en daarna gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Ravensbrück. Ondanks martelingen hield ze haar kaken stijf op elkaar en gaf ze de namen van haar kompanen, waaronder haar geliefde, nooit prijs.

Na de oorlog was het Catherine Dior die haar broer tipte over het bestaan van het Zuid-Franse landgoed La Colle Noire. Als geen ander wist zij dat dit domein met de prachtige tuinen haar broer zou bevallen.

Eerlijk is eerlijk, na haar trouw, moed en oneindige liefde voor haar broer is er niemand die het meer verdient om vereeuwigd te worden in een parfum dan zij, de echte Miss Dior! Anno 2017, zeventig jaar na het verschijnen van het iconische Miss Dior-parfum, heeft meesterparfumeur François Demachy deze klassieker opnieuw geïnterpreteerd – zijn Miss Dior-eau de parfum is sassy, modern, rebels en elegant… inderdaad, gemodelleerd naar een modern day Catherine!

Tekst: Paulijn van der Pot

Tags

parfum
dior
missdior

Lees ook

Aanbevolen voor jou