Beauty

25 jaar L'Eau d'Issey!

Het iconische parfum ‘L’Eau d’Issey’ bestaat alweer een kwart eeuw. Wat had de maker, Issey Miyake, voor ogen tijdens het creatieproces?
Reading time 3 minutes

Bij Japan denk je niet alleen aan sushi, samoerais en geisha’s, maar ook aan Issey Miyake, modeontwerper en createur van succesparfum L’Eau d’Issey. Deze eigenzinnige Japanner, geboren in 1938 in Hiroshima, studeerde in 1965 af aan Tama Art University in Tokio, om vervolgens naar Parijs te verkassen en daar zijn modedroom waar te maken. De jonge, ambitieuze Miyake ging in de leer bij grote namen zoals Guy Laroche en Givenchy voordat hij uiteindelijk in 1970 zijn eigen Miyake Design Studio oprichtte. Het was het begin van iets wat later zou uitgroeien tot een heus imperium, drijvend op het succes van succesvolle kledingcollecties met de kenmerkende origamiachtige plooien. Dankzij dit innovatieve designconcept kregen de creaties van Miyake een vloeiend karakter en algauw groeide de ontwerper uit tot een van de grootste spelers op het internationale modetoneel

Zo kan het dat Issey Miyake in 1990 werd benaderd door het – eveneens Japanse – cosmeticalabel Shiseido om een ‘Issey Miyake-parfum’ te ontwikkelen. De eerste gesprekken vonden plaats in Parijs waar Miyake de vraag werd gesteld welke parfums zijn hart sneller deden kloppen. Een logische eerste vraag om te ontdekken welk karakter het toekomstige parfum zou krijgen, zou je zeggen. Maar naar verluidt antwoordde de ontwerper: ‘Ik houd niet van parfums. Ik houd van water.’ […] Right. Het typeert Miyake: een tikkeltje vreemde snoeshaan met een eigen visie. Maar voor Miyake bestond er simpelweg geen mooiere geur dan dat van water op het vrouwelijk lichaam, zo legde hij uit, en bovendien verwees het vloeiende karakter van water naar de vloeiende lijnen die zijn modecreaties typeerden. 

Eureka!

Aan parfumeur Jacques Cavallier vervolgens de complexe taak om Issey Miyake’s visie te realiseren en water te transformeren tot een parfum. Het proces dat volgde nam twee jaar in beslag en mondde uit in een aquatische combinatie met een delicate bloemige noot: L’Eau d’Issey was geboren! Niet alleen het parfum was – en is nog steeds – vernieuwend en uniek, ook de naam was slim gevonden: L’Eau d’Issey betekent namelijk niet alleen Issey’s water, maar als je het hardop uitspreekt klinkt het ook als L’Odyssée, verwijzend naar Homerus’ beroemde verhaal over Odysseus. Het design van de iconische flacon nam Miyake voor eigen rekening; staand op de negende verdieping van zijn fraaie, Parijse appartement aan de rivier de Seine keek hij mijmerend naar de volle maan, die op dat moment recht boven de Eiffeltoren hing. Eureka! Met dit beeld in gedachten bedacht de ontwerper een flacon die een versimpelde weergave van de Eiffeltoren uitbeeldde met daarop een kristallen bol, als symbool van de volle maan. Zo werd L’Eau d’Issey een unieke samensmelting van Parijs en Japan die 25 jaar later nog altijd overeindstaat.

Tags

parfum
issey-miyake
l'eau-d'issey
luchtje

Lees ook

Aanbevolen voor jou