Be Well

Toeristische burnout: Slow Travel is de uitkomst

Jessica Wintz is dol op reizen en L'OFFICIEL. Tijdens haar mooiste, jaloersmakende reizen schrijft ze verhalen over haar ervaringen. Vandaag een algemene, rustgevende reistip van een pro.

Stel je voor: je wandelt door een klein Frans dorpje. ’s Ochtends koop je een vers broodje bij de bakkerij en ’s avonds geniet je om de hoek van een lokaal geproduceerd wijntje. Je bent de hele dag op ontdekkingstocht naar de mooiste omliggende kastelen en dorpjes. Alles gaat lekker rustig aan op zijn Frans, geen haast. Klinkt dit als iets wat jouw volgende trip wordt?

Laten we het eens hebben over Slow Travel. Deze reisvorm draait om simpliciteit, in plaats van als een gek heen en weer rennen naar de grootste trekpleisters. Geen bomvol geplande vakantiedagen met de beste hotspots en must-see’s die je écht niet mag missen. Wat heeft vakantie voor zin als je net zo uitgeput weer thuiskomt? Doe het rustig aan en neem je tijd op vakantie, dat is dé filosofie achter Slow Travel.

IMG_0613.jpg
IMG_0623.jpg

Alles moet tegenwoordig zo snel mogelijk gaan waardoor we ons tijdsbesef langzaam kwijtraken. “Het leven is te kort,” zeggen ze. Alleen is het leven helemaal niet kort, we weten alleen niet hoe we onze tijd  moeten indelen en prioriteiten moeten stellen. The Slow Movement begon in de 80’s, toen een McDonalds opende in Piazza di Spagna in Rome. Nota bene in hét land waarin het draait om langzaam tafelen opende een fastfood-keten. The Slow Movement wilde met bewegingen zoals Slow Food, Slow Cities, Slow Living en Slow Travel tegengas geven tegen de overhaaste wereld.

Maar is Slow Travel eigenlijk wel iets voor jou? Het moedigt aan om je bestemmingen goed te ontdekken, maar je hebt er een bepaalde mindset voor nodig. Je wordt gestimuleerd om je omgeving echt te absorberen zonder een vastgesteld reisplan te volgen. Weg met het tijdschema en de luidruchtige reisgidsen: zorg voor flexibele reisdata zodat je meer tijd hebt om het onverwachte en lokale te ontdekken.

IMG_1086.jpg
IMG_1116.jpg

Is dat niet het hele doel van op reis zijn? Door langzaam op reis te gaan zul je je beter verbonden voelen met alles om je heen: van het lokale eten tot de mensen, cultuur en zelfs de taal. Bovendien zul je merken dat de ervaringen die je meemaakt je beter bij zullen blijven, voel je je minder gestrest én doe je wat terug voor de lokale gemeenschap door je omgeving te respecteren. Om het in één zin samen te vatten: je staat met Slow Travel beter in connectie met de plek waarin je je bevindt.

Je zult merken dat minder plannen zal leiden tot een betere vakantie-ervaring en het is een goede eerste stap tot tot rust komen. Je kunt dit al oefenen zonder dat je op vakantie bent. Probeer het eens uit in je eigen stad of dorp. Neem een willekeurige trein naar een plaatsje waar je nog nooit bent geweest of ga eindelijk eens wat drinken in die ene bar op de hoek waar je altijd langs fietst. Geniet van het ronddwalen en ga op ontdekkingstocht.

2G2A1549fnallandscape.jpg
IMG_0910.jpg

Tekst en foto's: @Jesswintz & @Pie_aerts

Lees ook

Aanbevolen voor jou