Be Well

Hoe 11 dagen in een Boeddhistische tempel mijn leven veranderde

Sinds het begin der tijden streven we allemaal maar naar één ding: geluk. We hebben allemaal verschillende interesses, banen, technologieën, filosofieën en religies. We doen dingen met hetzelfde doel, of je nou de kleinste snoepjes, of de allergrootste ruimteschepen uitvindt. De zoektocht naar geluk is universeel.
Reading time 5 minutes

Toch zijn we ons niet echt bewust van het feit dat ‘geluk’ niet afhankelijk is van externe factoren – het draait om je state of mind. Door de snelheid van de Westerse beschaving verliezen we uit het oog wat écht belangrijk is.

Ik heb ongeveer vijf jaar lang in Amsterdam gewoond en gewerkt. Hier was ik nooit ongelukkig. Ik ben dan wel van nature een Duitser, maar Amsterdam voelt als een tweede thuis. Sterker nog, Amsterdam is waarschijnlijk mijn favoriete stad van de hele wereld. En toch bleef ik me begrensd voelen… Gelimiteerd door verplichtingen en verwachtingen op zowel sociaal gebied als op het werk. Ik voelde me aangetrokken tot het onbekende: andere culturen, levensstijlen, keukens, natuur, mensen en de verschillende religies.

Tijdens mijn eigen zoektocht naar… tja, wat precies weet ik niet, kwam ik het Kopan Monastery 11-daagse programma tegen. Dit programma heet: ‘Tibetan Buddhism and the Power of the Mind.’

HET PROGRAMMA

We zijn in Nepal, net buiten Kathmandu, boven op een heuvel en ver buiten het gepeupel van de steden met zijn drukke straten en het snelle tempo. Het leven in de Kopan Monastery wordt niet gedefinieerd door zoiets als ‘minuten’, maar eerder door het ritme van de cosmos. Snelheid is belangrijk in de Westerse beschaving maar plekken zoals deze maken van langzaamheid een deugd in plaats van een zonde. Er zijn geen klokken of wekkers. De dagen worden geleid door de zon, gebeds-bellen en het bereiden van soep.

Samen met wel 100 andere gelijkgestemden van verschillende achtergronden en levenspaden bevonden wij ons tussen monniken van verschillende leeftijden. Sommigen van hen waren zelfs maar vijf jaar oud. Hier ging ik mijn elf dagen doorbrengen.

De eerste acht dagen draaiden om meditatie en we leerden de belangrijkste dingen over Boeddhisme, medeleven, vriendelijkheid en de kracht van de geest. We woonden dagelijkse lessen van de monniken bij over woede, liefde, naïviteit en geloof. We zaten in discussiegroepen en we praatten over karma, ethiek, verbinding, plezier en verlichting – waarna we lange wandelingen maakten door de tuinen van de tempel en we gezamenlijk genoten van de vegetarische maaltijden.

Na deze acht dagen trokken we ons twee dagen in stilte terug. Niemand sprak, er was geen oogcontact – alleen pure stilheid. Je bent helemaal alleen met jezelf, je eigen gedachten en meditaties. Je maakt je helemaal los van de wereld daarbuiten. Een verwelkomende ruimte waar je kon nadenken en nieuwe ontdekkingen kon verwerken. Het was een confronterende, maar vooral herstellende ervaring.

/

TIBETAANS BOEDDHISME

Boeddhisme heeft absoluut religieuze elementen maar ook filosofische, psychologische en wetenschappelijke eigenschappen. En een prachtige set normen en waarden die op alles van toepassing is:

 

“Een geloof in de fundamentele goedheid van alle mensen, een geloof die medeleven waardeert, een geloof in vriendelijkheid en verbintenis met alle levende wezens”

Boeddhisme gelooft dat de mensheid onbaatzuchtig en vredelievend is, terwijl onze gemeenschap de wereld vaak pessimistisch beschouwt als gewelddadig, competitief en egoïstisch. Toch lijken mensen van mening te veranderen de laatste jaren. Mensen beginnen zich meer te identificeren met de Boeddhistische beschouwing en beginnen weer te geloven in de onderliggende, vreedzame geaardheid van de mens. Probeer dit eens toe te passen in je dagelijkse leven. Beschouw vreemden om je heen eens als vriendelijk in plaats van agressief. Ik beloof je dat het je hart zal voeden. Je relatie met de wereld gaat hierdoor veranderen en het medeleven (in plaats van vijandigheid en egoïsme) helpen je rust te vinden. En dit zorgt uiteindelijk voor een gelukkiger bestaan.

Zo vertelde onze Zweedse lerares en zuster Karin Valham ons: “The whole world can change for you if you change your mind.”

EN WAT NU?

Wat nou als we druk zijn niet meer gingen prijzen?
Wat nou als tijd en geld niet meer (zo) belangrijk zouden zijn?
Wat nou als we beter naar anderen gingen luisteren, in plaats van wachten tot het moment waarop je je eigen meningen kunt verkondigen?
Wat nou als we weer ruimte scheppen om te kunnen nadenken? Kunnen we dan ‘geluk’ weer zien als het belangrijkste doel?

/

Het grootste vraagstuk blijft natuurlijk hoe we al deze kennis kunnen toepassen in het snelle Westerse leven. Iedereen leeft anders, maar dit werk kan een beginnetje voor je maken: The Art of Happiness door Dalia Lama & Dr. Howard Cutler. Hierin leggen ze de Boeddhistische beschouwing uit vanuit een westers perspectief in combinatie met psychologische en praktische voorbeelden.

Ik kan niet helemaal verwoorden wat die er die elf dagen allemaal door me heen ging en hoe ik me voelde. Ik heb nog nooit gezegd dat ik me ‘geïnspireerd’ voelde, maar daar was ik dat wel.

 

Tegelijkertijd mag ik niet vergeten dat het wereldse leven ook mooi is. Het zit vol met prachtige ervaringen, dingen die je kunt zien, aanraken of proeven. Ik wil nog steeds dit soort dingen ervaren maar ik ben vastbesloten om het anders aan te gaan pakken. Ik ga deze nieuwe methodes toepassen in mijn leven om mijzelf – en anderen om mij heen – gelukkiger, sterker en misschien zelfs minder bang te maken.

Ik streef naar geluk en dit is mijn grootste levensdoel. Die van mij en die van anderen. Die van anderen en die van mij. Dit kan voor iedereen zijn. Voor de zoekers, de nieuwsgierigen en de sceptici.

 

Lees hier meer over alle programma’s van de Kopan Monastery.

Fotografie:  Pie Aerts & Jessica Wintz

Tags

travel
reizen
boeddhisme

Lees ook

Aanbevolen voor jou