Be Well

Dit kun je doen tegen striae

Zó krijg je het en zó kom je er weer vanaf.
Reading time 2 minutes

Waarom krijgen we striae?

Bijna iedereen krijgt striae ofwel stretch marks - paarse of roze strepen op de huid die later wit worden. Simpel gezegd zijn het groeistrepen die ontstaan als je huid opgerekt wordt. Er onstaan zo scheurtjes in het bindweefsel van je huid waardoor je littekens (striae) krijgt. Als je aankomt, afvalt, snel groeit of in een korte tijd veel spiermassa krijgt, krijg je striae. Ook kun je er last van krijgen tijdens een zwangerschap of in de puberteit. 

 

Doet cosmetica iets tegen striae?

Striae zijn dus gewoon littekens, en geen enkele crème verwijdert littekens. Wel bestaan er middeltjes ter preventie, maar als je ze eenmaal hebt, dan kun je ze niet meer 'weg' smeren. 

Het enige dat kan helpen is een laserbehandeling of cosmetologische mesotheraphie (injecties die de synthese van collageen versnellen). 

Moet je er iets aan doen?

Het is belangrijk om te realiseren dat striae en cellulitis geen ziektes zijn die je moet behandelen. Het is slechts een esthetisch kenmerk van je lichaam. Gelukkig gaan de schoonheidsnormen steeds meer met de tijd mee, mede dankzij beroemdheden zoals Lara Stone die striae proberen te normaliseren. 

Op de foto: Lara Stone

Ons advies: maak je geen zorgen over striae: ieder mens heeft ze. Mocht je er tóch mee zitten, dan weet je wat je  nu wat je eraan kunt doen. 

Tags

beauty

Lees ook

Aanbevolen voor jou