Be Well

De reis van jasmijn: van het veld tot in de parfumflacon

Vakmanschap en liefde. L’OFFICIEL reisde af naar de jasmijnvelden van Dior in Grasse en ontdekte wat er allemaal komt kijken bij de creatie van een parfum.
Reading time 3 minutes

Het is een betoverende gewaarwording, sprookjesachtig bijna, de aanblik van de jasmijnvelden van Le Domaine de Manon na een wandeling over een kiezelpad in Zuid-Frankrijk. De zon schijnt, het uitzicht is schilderachtig. De pracht van de weelderige witte bloemenzee overvalt me en de lucht lijkt wel geparfumeerd met een zoete cocktail van zachte, grassige en fruitige geuren. J’adore!, denk ik, en laat dat nou de naam zijn van de parfumklassieker van Dior. Christian Dior creëerde deze geur in 1947 als ode aan vrouwelijkheid en het sensuele flower women-silhouet waarmee hij in de naoorlogse jaren furore maakte. Het is bekend dat de couturier een enorme bloemenliefhebber was, met roos en jasmijn als zijn favorieten.

Al banjerend tussen de eindeloze rijen jasmijnstruiken op dit exclusieve Diorlandgoed in Grasse, begrijp ik waarom deze bloem in Azië geldt als het symbool van schoonheid: het zijn die delicate witte blaadjes. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de geur. Mijn gids vertelt de legende van Cleopatra die, naar verluidt, haar echtgenoot Marcus Antonius ontmoette op een boot waarvan de zeilen waren gedrenkt in jasmijnessence. De liefde hing letterlijk in de lucht; daar was geen Egyptische koningin tegen bestand. En dat allemaal dankzij dat kleine bloemetje met die enorme gebruiksaanwijzing. Jasmijn bloeit immers alleen tussen juni en september en dan voornamelijk ’s nachts. Een teveel aan zon of een kleine mistral kan het geuraroma van de jasmijn al aantasten.

Op Le Domaine de Manon, gelegen in de hoofdstad van de parfumerie, moeten de bloemetjes bij dageraad worden geplukt en vóór het middaguur zijn verwerkt om de delicate geur te behouden. Het gebruik van chemicaliën is uit den boze en de bloemetjes mogen alleen in stromanden worden vervoerd. Onder geen beding mogen de blaadjes beschadigd raken en zo het parfum aantasten. 

Le Domaine de Manon, Grasse

SPANNEND BOUQUET

Mijn hoofd duizelt als ik hoor dat voor één kilo jasmijn maar liefst tienduizend, soms wel twintigduizend bloemen moeten worden geplukt. Om dit voor elkaar te krijgen hurkt iedere dag, gedurende vier maanden, een legertje plukkers tussen de struiken om voor dag en dauw (tussen zes en tien), de mooiste bloemetjes van de Jasminum Grandiflorum zo heet dit plantje officieel – te oogsten. Een precaire klus. Na de pluk vertrekken de bloemetjes naar de parfumfabriek waar in grote destillatieketels de jasmijnessence wordt onttrokken. Mind you, er is ongeveer zeven- tot achthonderd kilo verse bloemen nodig om één liter absolu te maken (een snel rekensommetje leert dat alleen al voor het plukken 1700 manuren nodig zijn). 

De volgende stap in de creatie van het parfum vindt plaats in Les Fontaines Parfumées, ook wel het ‘huis van parfumeurs’ genoemd, eveneens in Grasse gevestigd. Hier componeert Dior’s Parfumeur-Créateur François Demachy aan de hand van de extracten en oliën een uniek bouquet voor elk van de Diorparfums.

J’adore Injoy

Voor de nieuwste geur, J’adore Injoy, heeft Demachy een bloemig, fruitig en zoutakkoord toegevoegd aan het klassieke J’adore. En hoewel Demachy, zelf opgegroeid in Grasse, een groot liefhebber is van de Jasminum Grandiflorum, heeft hij voor deze nieuwe editie Arabische (van oorsprong Indische) jasmijn (Jasminum Sambac) geselecteerd. In combinatie met neroli, tuberoos en ylang ylang ontstaat een spannend bouquet. J’adore Injoy is wederom een ode aan jasmijn, dankzij Diors en Demachy’s oneindige liefde voor deze bijzondere bloem. 

Tags

parfum
dior

Lees ook

Aanbevolen voor jou