Be Well

Buitenwereldse tempels ontdekken in Bagan, Myanmar

Jessica Wintz is dol op reizen en L'OFFICIEL. Tijdens haar mooiste, jaloersmakende reizen schrijft ze verhalen over haar ervaringen. Vandaag alles over het mystieke 'Temple Village'.
Reading time 3 minutes

Vorig jaar was ik in zowel Angkor Wat als Machu Picchu - twee archeologische hotspots. Ik weet niet wat het is, maar dit soort plekken maken me gewoon enthousiast. Het tempeldorp Bagan in Myanmar stond dan ook (surprise surprise) al een flinke poos op mijn bucket-list. 

Bagan is de historische plek met de meeste tempels en pagoda's van de hele wereld. Het is er meer dan 104 vierkante kilometer groot en omringd met wazige, zilvergrijze bergen. Tussen alle bergen vind je deze oase aan overwoekerde glorie. Palmbomen, grasvelden en stoffige zandpaadjes omringen de indrukwekkende en bijna bovennatuurlijke pagoda's.

En het zijn er wel honderden. Tijdens de gouden jaren van het Pagaanse Rijk zijn er meer dan 10,000 Boedhistische tempels gebouwd. Het bouwen van een tempel was namelijk een goede verdienste. Helaas zijn ze er niet allemaal meer, maar vind je er alsnog 2,200 terug op deze indrukwekkende plek. 

Ik maakte een visual diary zodat ik deze onwerkelijke schoonheid nooit meer zal vergeten. Kijk met me mee:

/
Tips voordat je gaat:

Blijf minstens 3 nachten. Het is er namelijk heel erg heet, dus kun je alleen op pad tijdens zonsop- en ondergang. Op het heetste moment van de dag moet je namelijk echt uitrusten.

 

Qua weer. Je kunt het beste gaan tussen november en februari. Dan ligt de temperatuur rond de 30 graden. Tijdens de andere maanden van het jaar is het er nog warmer (of regenachtiger) en dat wil je niet. Zorg er alleen wel voor dat je optijd je accomodatie boekt, want dit is het enige hoogseizoen.

 

Je kan eventueel met een heteluchtballon mee, maar deze gaan alleen tussen oktober en maart als het weer het toelaat.

 

Sins afgelopen april mag je de pagoda's niet meer beklimmen. Al zijn er nog een paar waar het wel mag. Vraag het de lokale bevolking om de prachtige zonsop- of ondergang niet te missen.

 

Huur een fiets en dowload de app 'maps.me' want Google Maps werkt hier niet al te best. Zo kun je toch je weg goed vinden!

 

Raak de monniken en nonnen niet aan. En hiermee bedoel ik dat je ze ook geen hand moet geven. De fatsoenlijke begroeting is een kleine buiging

 

Sommige plekken in Myanmar zijn gevaarlijk en daar mogen toeristen en buitenlanders niet komen. Bagan is gelukkig erg open en veilig, maar blijf op de hoogte van je omgeving.

 

De afgelopen decennia zijn er veel aardbevingen geweest. De laatste was in augustus 2016 waarbij honderden pagoda's beschadigd raakten. UNESCO helpt het restauratieproces, dus verwacht ook veel pagoda's in steigers te zien. 

/

Foto's door: Jessica Wintz & Pie Aerts 

Tags

travel

Lees ook

Aanbevolen voor jou